Voordelen

De hoge technische kwaliteiten en de hoge duurzaamheid van de NOVATOP-producten optimaliseren het eindresultaat van een massieve houtbouw. Waar conventionele houten woningbouw teleurstelt, voldoet NOVATOP immer aan de hoogste verwachtingen. Eén van de onderscheidende kenmerken is het kleine aantal ontwerpdetails, het minimumaantal verbindingen en de eenvoudige, maar zeer effectieve muurconstructie. De simpele implementatie maakt het niet alleen mogelijk om binnen no time te bouwen, maar zorgt er ook voor dat NOVATOP economisch zeer aantrekkelijk is.

Breed toepasbaar

NOVATOP is geschikt voor eengezinswoningen, maar ook voor luxe woningen en tal van andere gebouwontwerpen, voor renovaties, uitbreidingen en optoppingen. NOVATOP is als individueel product toepasbaar voor daken, plafonds en wanden. Natuurlijk zijn wij zeer verheugd wanneer onze producten als totaalproject worden toegepast.

Hoge stabiliteit

Alle componenten worden gekenmerkt door een hoge stabiliteit en kunnen een uitzonderlijke druk en spanning weerstaan. Ook de statische belastbaarheid is buitengewoon hoog te noemen. De componenten variëren van CLT-wanden, holle doosvormige elementen en akoestische elementen.

Montage: “tijd is geld”

NOVATOP-elementen worden zorgvuldig op de bouwplaats aangeleverd. De geprefabriceerde elementen, waarin alle openingen en aanpassingen voor elektrische- en sanitaire installaties of plafondisolatie optioneel worden aangebracht, worden kant-en-klaar geleverd, zodat de elementen in zeer korte tijd geassembleerd kunnen worden.

Luchtdichtheid

Dankzij een hoge verwerkingssnelheid (lamellen gelijmd in de lengterichting) biedt NOVATOP een optimale luchtdichtheid. Het gebruik van dampremmende folie is hierdoor niet nodig: de constructie is volledig luchtdicht. De kwaliteit van het project verbetert hierdoor sterk en de risico’s binnen de bouw worden gereduceerd, omdat er minder koppelstukken gebruikt hoeven te worden.

Een succesvolle blowerdoortest bevestigt de optimale luchtdichtheid van de constructie. Om deze hoge luchtdichtheid te realiseren is het noodzakelijk om in de ontwerp- en in de assemblagefase te zorgen voor een strikte naleving van de details. Verbindingen en openingen zijn standaard aanwezig en vergemakkelijken de precieze bewerking van de NOVATOP-onderdelen. Zo draagt ieder onderdeel bij aan een efficiënt totaalontwerp.

Uitgerust met diffusie openheid

NOVATOP-constructies onderscheiden zich ook door een hoge diffusie openheid. De keuze van de isolatie speelt hier een belangrijke rol. Door compacte massief houten elementen wordt het binnendringen van vocht beperkt. Een klein percentage van het vocht dat als gevolg van de productie binnendringt, wordt door het hout geabsorbeerd en vervolgens door het verlagen van de luchtvochtigheid verdampt.

Zoals vermeld in de alinea over “luchtdichtheid” is het niet nodig een dampfolie als dampbarrière aan te brengen, omdat de dampdoorlating door de eigenschappen van de NOVATOP worden geëlimineerd. Belangrijk is te vermelden dat het dauwpunt via de isolatielaag wordt gereduceerd, net zoals bij bakstenen gebouwen het geval is.

Zomerse oververhitting

Door het gebruik van een massief houten constructie wordt de invloed van de opwarming van de ruimte bij hoge omgevingstemperaturen verminderd. Dit is een belangrijk kenmerk van het gebruik van NOVATOP. Wordt de buitengevel aan de zon blootgesteld, dan wordt de  warmte via de binnenzijde afgevoerd. Dit noemen wij de faseverschuiving die zorgt voor de afgifte van warmte van buitenaf naar de binnenkant.

Door de compacte uitvoeringsvorm van de NOVATOP-elementen, duurt de faseverschuiving tussen de 3 en 7 uur. Een combinatie met houtvezel isolatie verhoogt deze maar liefst met 15 uur.

Brandveiligheid

Met NOVATOP kunnen zowel eengezinswoningen, appartementengebouwen, scholen, sporthallen als industriële gebouwen worden gerealiseerd. Specifiek projecteigen details van het gebouw kunnen in de ontwerpfase worden aangegeven. De massieve onderdelen hebben als voordeel dat ze alleen horizontaal kunnen branden. Dit betekent dat het gebouw bij brand slechts heel langzaam wordt aangetast. In tegenstelling tot houtskeletbouw wordt ook dimensionering van het gebouw niet gelijktijdig op meerdere plaatsen verzwakt. Dankzij dit effect worden NOVATOP-projecten minder aangetast dan houtskeletbouw.

Akoestiek

Bouwconstructies dienen er ook voor om het geluidsniveau in het gebouw te beperken. Hierbij maakt men onderscheid tussen: buiten (verkeer en omgevingsgeluiden) en binnen (lawaai, trillingen). Ook de meest massieve bouwcomponenten (beton, bakstenen, enzovoorts) voldoen niet aan de eisen op het gebied van geluidbescherming wanneer de grondbeginselen van de geluidseisen niet worden nageleefd. Om te voorkomen dat het geluid zich breed binnen een gebouw verspreidt, is het belangrijk om naast de koudebruggen ook de geluidsbruggen te elimineren.

Daarom is het belangrijk om al in de ontwerpfase aandacht te besteden aan het thema ‘geluid’. Het NOVATOP-systeem biedt in combinatie met geselecteerde materialen een optimaal comfort op het gebied van geluid. Om geluid in de ruimte te voorkomen kunnen de plafondpanelen worden gevuld met stortgoederen (kalksteen steenslag). Dit zorgt niet alleen voor verhoging van de massa van het element, maar ook door de omzetting van grondtrillingen in warmte (door wrijving van de individuele korrels) waardoor het geluidsniveau wordt verlaagd.

Om te voldoen aan de eisen op het gebied van geluid is het mogelijk om de elementen te bekleden met akoestische panelen.

Zichtelementen

NOVATOP-elementen kunnen, als gevolg van de hoge oppervlaktekwaliteit, worden toegepast als zichtelementen. Deze mogelijkheid om de panelen in het zicht te laten, biedt extra mogelijkheden in het architectonisch ontwerp en combineert het hout als bouwmateriaal met de uitstraling van een modern interieur. De NOVATOP-elementen hebben zich reeds vele malen bewezen als plafondbekleding. Daarmee bieden ze niet alleen de mogelijkheid om met een basismateriaal een fraaie plafondafwerking te realiseren, maar ook de mogelijkheid om verlichting en installaties aan te brengen. De bedrading in de bouw wordt volledig volgens de eisen van het project uitgevoerd.

De elementverbindingen kunnen zowel zichtbaar blijven of met lijsten worden afgedekt: het is maar wat u wenst. Het zichtbare plafondoppervlak kan, net als ander hout, worden bewerkt en/of gekleurd. Ons advies is de kwaliteit van het zichtwerk te bespreken met de architect, omdat hier een heel persoonlijk advies op zijn plaats is.

Het oppervlak van het zichtgedeelte wordt afgewerkt volgens Kwaliteitsklasse AB, zonder de aanwezigheid van voegen en lijmresten.

Bij beklede wanden volstaat de Niet-Zicht-Kwaliteit. Hierbij zijn visuele gebreken (als houtasten, vlekken en scheuren) toegestaan.

Kwaliteit garantie

NOVATOP wordt hoofdzakelijk geproduceerd uit Tsjechisch sparrenhout en volgens strenge milieuvoorschriften. Het productieproces voldoet aan strikte criteria van een reeks aan certificeringen (PEFC, Natureplus, ETA…). Voor de productie van de elementen worden moderne CNC-machines ingezet, die digitaal worden aangestuurd vanuit de voorbereiding. De productie van de elementen vindt plaats in Tsjechië. Het systeem werd in Zwitserland ontwikkeld.